SzűkítésMinden Címke 105

Fejlődő kapcsolat - NKE delegáció a moszkvai XI. RISA konferencián

2017. szeptember 27-29 között NKE delegáció (Dr. Nagy Judit nemzetközi rektorhelyettes, Dr. Koller Boglárka dékán, Dr. Bóka János dékánhelyettes, Dr. Peres Zsuzsanna dékánhelyettes /ÁKK/, Dr. Szenes Zoltán egyetemi tanár, Dr. Szemlér Tamás egyetemi docens,) látogatott a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe (MGIMO University), amellyel az együttműködés már több mint egyéves múltra tekint vissza. A 2016-os évet a rektori delegáció moszkvai látogatása, illetve Szemlér Tamás tavalyi konferencia-előadása jellemezte. Ez év májusában a MGIMO delegációja látogatott karunkra, amelynek eredményeképpen együttműködési akciótervet fogadtak el a tárgyaló felek (http://uni-nke.hu/hirek/2017/05/29/_oroszorszag-harvardja_-az-nke-n). A MGIMO Politikatudományi Kar és az NETK között a transzregionális kapcsolatok kutatása és oktatása témakörben kezdődött el egy kooperációs program, amelynek fontos mérföldköve volt a moszkvai látogatás. A szerdai napon a delegáció „régi ismerősökkel” (Dr. Vlagyimir Morozov rektorhelyettes, Dr. Alekszej Voszkreszenszkij professzor) folytatott megbeszélést a további együttműködésről, majd a magyar csoport megtekintette a moszkvai egyetem új épületét, a könyvtárat és a múzeumot. A 70 éves MGIMO a Külügyminisztériumhoz tartozó felsőoktatási intézmény, ahol alap-, mester- és PhD képzés folyik politikatudományi (ide értve a nemzetközi kapcsolatokat is), közgazdaságtani, jogtudományi, közigazgatási és menedzsment területeken.

Az egyetem színvonalas infrastruktúrával, széles nemzetközi kapcsolatokkal (legalább egy tucat „joint degree” képzést folytatnak neves amerikai és európai egyetemekkel), magas színvonalú nyelvoktatással (53 nyelven) büszkélkedhet. A MGIMO-n hatezer diák tanul, amelynek 10%-a külföldi. A tanintézményben közel harminc akadémikus tanít, illetve vesz részt kutatásban és oktatásban. A program során a delegáció kitűnő támogatást kapott Anna Kirejeva és Jekatyerina Koldunova egyetemi docensektől. 

A csütörtök és pénteki napon a delegáció tagjai aktívan részt vettek az Oroszországi Nemzetközi Tanulmányok Társaság (RISA, oroszul RAMI) XI. éves kongresszusán, ahol négy területen, száz szekcióban, 1100 szakember vitatta meg A birodalmi dialektika: forradalom versus folytonosság témakör különböző kérdéseit. A magyar delegáció teljes létszámban részt vett a Transzregionalizmus, integrációs regionális modellek és regionális projektek Eurázsiában című nemzetközi szakértői work shopon, ahol Koller Boglárka, Bóka János és Szemlér Tamás előadást tartott, Koller Boglárka és Szenes Zoltán szekciót vezetett, a többiek pedig felkért hozzászólóként szerepeltek. Pénteken Szenes Zoltán a Balkán-szekcióban tartott előadást, a delegáció tagjai pedig részt vettek Valdaj Nemzetközi Klub szervezte ülésen, ahol az előadók Eurázsia a 21. században témakört vitatták meg.

A pénteki záró megbeszélésen a tárgyaló felek megállapodtak az együttműködés folytatásában, amelynek részeként az orosz szakértők részt vesznek a november 21-i kari konferencián és közös tanulmánykötet készül a transzregionalizmus témakörben. A remények szerint a rendezvény margóján aláírják a két egyetem közötti együttműködést (MOU) és az ERASMUS + mobilitási programot.

A moszkvai út élményekben és tapasztalatokban gazdag volt, kecsegtető eredményekkel zárult. Bárhogyan is alakul az együttműködés a két egyetem között, a látogatás oktatói- kutatói szempontból felhívta a figyelmet az Eurázsiai Gazdasági Unió témakörének tanulmányozására, a transzregionális kapcsolatok kutatására és az orosz nyelv tanulásának fontosságára.

Szöveg: Dr. Szenes Zoltán

Az eseményről készült orosz nyelvű cikk elérhető itt.